Teslas eldrivna lastbil presenterad och den imponerar

Foto: Business Insider

Tesla Semi som den eldrivna lastbilen kommer att heta har bara aviserats med en högst hemlighetsfull teaserbild och ett presentationsdatum, som flyttats fram två gånger. Imorse svensk tid var det dags för avtäckning.

Den mest eftersökta uppgifterna om lastbilen har varit dess räckvidd. Tidigare uppgifter har sagt att lastbilen kommer ha en räckvidd på omkring 32 till 48 mil. Men under presentationen avslöjade Elon Musk att lastbilen kan ta sig imponerande 80 mil på en laddning vid landsvägsfart när lastbilen är fullastad och har en totalvikt på 36 ton.

– 80% av alla transporter i USA är under 40 mil, vilket innebär att du kan leverera till mitten av ingenstans och sedan köra hem igen, på en enda laddning säger Elon under presentationen.

Imponerande prestanda

Även om det inte talas om batterikapacitet under presentationen bjuder nyckeltalen om räckvidden på en enorm kraft och effektivitet. Tesla Semi får fyra motorer, en per hjul på de bakre axlarna. Varje hjul kommer att kunna styras individuellt för bättre kraftbalansering mot vägen.

Elon jämförde accelerationen med en traditionell dieseldriven lastbil. 0-100km/h går en sådan på ungefär 20 sekunder. Teslas Semi klarar det på 5 sekunder utan last. Fullastad gör Tesla Semi det på 20 sekunder.

Ett nytt nätverk av laddinfrastrukstur

För att upprätthålla en effektiv laddinfrastruktur för lastbilarna kommer man bygga ett nytt nätverk likt Teslas befintliga Superchargers. Nätverket för lastbilar kallar man för Megachargers. Med 30 minuters laddning ska man få upp till 65 mils räckvidd.

– Precis som med superchargers ska vi ha megachargers över hela världen, säger Musk.

Komfort som vi känner igen

Tesla lovar hög komfort på lastbilen, och den är utrustad med Teslas Autopilot som standard, med automatiskt inbromsning och filhållning. Elon lovar också att lastbilen ska hålla utan att gå sönder under de 160 000 första milen, då många komponenter

Priset nämnds inte, men den kommer att bli ungefär 12 krona billigare per körd mil än en traditionell diesellastbil. Tesla Semi ska till och med vara mer kostnadseffektiv än tågtrafiken i USA.

Tillverkningen är planerad till att påbörjas 2019.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.