Teslas elbilar kommer få Internet från Starlink – ska ge uppkoppling överallt

Ett av Elon Musks många projekt är Internetoperatören Starlink. Genom satelliter kan Starlink erbjuda Internet utan någon typ av markbunden infrastruktur (förutom en parabol hos användaren). På så vis kan kan Internet fungera långt bortom mobilmaster och framdragna fiberkablar.

Nyligen ingick Starlink ett avtal med amerikanska mobiloperatören T-Mobile. Planen är att mobiloperatörens kunder ska kunna koppla upp sig direkt till satelliterna – det med sina vanliga mobiltelefoner – i ett världsomfattande globalt nätverk.

Det väckte så klart fler frågor. Kommer Tesla själva använda samma teknik för att koppla upp sina bilar till Internet? Efter att nyheten blev känd fick Elon Musk många frågor om just det. I ett par korta svar bekräftar Elon Musk att så kommer det bli.

Tekniken som Starlink och T-Mobile kommer använda nyttjar ett befintligt spektrum som mobiltelefoner redan idag sänder ut. Det kommer inte ge något höghastighets-Internet, utan rör sig om en mycket svag signal som satelliterna kommer kunna plocka upp.

– Det kommer inte att ge samma bandbredd som Starlink-utrustningen har, men kommer att möjliggöra meddelanden, bilder och om det inte finns för många människor i cellzonen kommer det potentiellt att möjliggöra lite video. Det viktiga är att det betyder att det inte kommer att finnas några döda någonstans i världen för mobiltelefoner, förklarade Elon Musk i samband med ett event arrangerat av T-Mobile.

Någon tidsram för när den nya uppkopplingen kan bli aktuell finns inte. T-Mobile kommer rulla ut tekniken till sina första kunder under nästa år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.