Teslas ”Autopilot-återkallelse” är inte aktuell för Europa

Pressbild: Tesla.

I förra veckan kablades nyheten ut om en ”rutinmässig återkallelse” där två miljoner Tesla-bilar i USA måste få en ny mjukvaruuppdatering kopplad till förarassistanssystemet Autopilot. Amerikanska trafikmyndigheten NHTSA ansåg att det helt enkelt var för enkelt att lura systemet.

Det kunde ”leda till ett förutsebart missbruk av systemet” då man ansåg att autopilotens metod för att säkerställa att föraren var uppmärksam inte var tillräcklig. Tesla var snabba på att agera, och påbörjade samtidigt utrullningen av en mjukvaruuppdatering i samband med att rapporten publicerades.

Men någon liknande ”återkallelse” finns inte i Europa. Den nederländska fordonsmyndigheten RDW har meddelat att de för närvarande inte planerar att utfärda en ”återkallelse” i Europa. RDW utfärdar typgodkännande för hela den europeiska marknaden, och dess godkännande gäller också på andra EU-marknader.

Myndigheten hänvisade till skillnaderna i autopilot-funktionerna som är tillgängliga för den europeiska respektive amerikanska marknaden, med sade också att man varit i kontakt med Tesla i frågan.

För den amerikanska marknaden innebär uppdateringen bland annat ytterligare kontroller och varningar för att ytterligare uppmuntra föraren att följa sitt kontinuerliga köransvar. Dessutom kommer den innehålla fler kontroller när den används utanför motorvägar. Om förare upprepade gånger missbrukar systemet kommer den dessutom låsas ute från att använda funktionen.

Bloomberg som var först med att rapportera om uppdateringen skriver att många förare har missbrukat funktionen i USA. Förare har åkt fast för att ha ”åkt” rattfulla och i vissa fall suttit i baksätet på bilen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.