Med den elektriska drivlinan blir allt fler bilar mjukvarubaserade. Tesla är ett av de främsta exemplen på en elbil där bilens dator styr och kontrollerar de flesta funktionerna. Dessutom är datorn uppkopplad mot Tesla vilket möjliggör automatiserade ”Over-the-Air”-uppdateringar.
Genom trådlösa OTA-uppdateringar kan Tesla förbättra och förnya sina redan leverade bilar. Det helt utan att involvera föraren i form av fysiska verkstadsbesök. En uppkopplad bil möjliggör också att tillverkaren kan felsöka och ställa diagnoser på distans när något går fel.
– ”Uppdateringar av mjukvara i bilar på distans är på intåg i bilbranschen. Bilen blir bättre med tiden och behåller sitt värde. Service kan ställa diagnoser på upp till 90 procent av serviceåtgärderna på distans, vilket gör att ägaren spar både tid och pengar”, skriver Tesla Sverige när de förklarar OTA för Allt om Elbil.
Tesla tar upp bilmodellen Model 3 som sedan sin europeiska lansering fått 70 nya funktioner genom mjukvaruppdateringar. Uppdateringarna täcker in allt från underhållning, buggfixar och förbättringar; och dessutom flera säkerhetsuppdateringar.
I tidslinjerna nedan kan du se förnyelsen av Tesla Model 3. Den första tidslinjen visar nya säkerhetsfunktioner och den andra innehåller underhållning och komfortfunktioner.
Säkerhetsuppdateringar:

Komfortfunktioner:

Svårt att lösa buggar utan OTA
Under hösten har tidiga ägare av de nya elbilarna Polestar 2 och Volkswagen ID.3 fått en försmak av OTA-uppdateringar. Det genom avsaknaden av funktionen. I samband med lanseringen av sina nya elbilar har de båda tillverkarna (till deras försvar) varit tydliga med att mjukvaran är i en tidig version och att man kommer erbjuda OTA-funktionalitet i framtiden.
OTA-uppdateringar är dock inget man blivit klar med till lanseringen av modellerna och därför väntar samtliga ägare på ett framtida verkstadsbesök för större uppdateringar och ny mjukvara.
Samtidigt har de båda lanseringarna kantats av just stora oväntade mjukvarubuggar. Det har, för en del ägare, inneburit flera verkstadsbesök. Besök som i teorin hade kunnat ersättas av buggfixar leverade genom trådlösa uppdateringar om bara tekniken funnits på plats från start. Både Polestar och Volkswagen lär ha lärt sig en läxa att prioritera funktionalitet för trådlösa uppdateringar när man i framtiden rullar ut nya modeller.
I framtiden kommer både Polestar, Volkswagen och andra tillverkare av elbilar att följa i Teslas fotspår. Framtidens bilägare, kommer några gånger per år, att vakna upp på morgonen med en ny och förbättrad bil på garageuppfarten.
Kommentera