Tesla visar upp färdiga Model Y – produktionen igång

Produktionsversionen av Tesla Model Y

Vi har tidigare kunnat berätta att Tesla Model Y kommer levererar långt före än vad som först var planerat. Orsaken är stora synergier med Tesla Model 3 som gjort bilen mycket enklare att sätta i produktion. Från prototyp till produktion tog det endast tio månader.

Tesla har nu släppt en färdig bild på produktionsmodellen. Skillnaderna från den prototyp som visades i samband med lasneringen för drygt ett år sedna är små. En av de tydligare ändringarna är bland annat fronten som fått en liten annan form.

Den fyrhulsrdrivna Longe Range-versionen får något längre räckvidd än vad man först lovade. Ökningen är omkring 12% på de amerikanska EPA-siffrorna. Tesla Sverige har angett den beräknade WLTP-räckvidden till 505 km enligt vår europeiska körcykeln. Om dessa skruvas upp när den officiella mätningen görs återstår att se.

Tesla Model Y. Prototyp från mars 2019 jämfört med produktionsversionen i februari 2020.

Tesla Model Y kommer i två utföranden vid lansering. En Long Range- och en Performance-version, båda med fyrhjulsdrift. Topphastigheten anges till 217 km/h respektive 241 km/h och 0-100 km/h på 5,1 sekunder respektive 3,7 sekunder. Som standard är bilen femsitsig, men en extra rad kan ju upp till sju sittplatser. De amerikanska leveranserna är tidigarelagda till slutet på mars, men de svenska står fortfarande kvar vid starten av 2021 – just nu i alla fall.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.