Tesla testar nu sin självkörande mjukvara FSD (Full Self-Driving Supervised) i Europa inför en lansering i en inte allt för avlägsen framtiden. För ett par veckor sedan kunde vi se en självkörande Tesla Model 3 rulla längs Amsterdams gator.
Nu har Tesla begett sig till Paris. En stad ökänd för sin kaotiska trafiksituation. Tesla delar med sig av en video där vi får se hur en Model 3 med den självkörande mjukvaran tar sig an trafiken.
I den här nya videon får vi se hur FSD hanterar olika komplicerade situationer på ett säkert sätt. Den reagerar på närliggande fordon och motorcyklar, navigerar rätt och signalerar till andra trafikanter. Bilen lyckas till och med ta ett varv i den ökända rondellen runt Triumfbågen där tolv av Paris stora avenyer möts.
Tesla samarbetar just nu med tillsynsmyndigheter för att få ett godkännande för Full Self-Driving (Supervised) i Europa och siktar på att lansera funktionen i både befintliga och nya bilar så snart som möjligt. FSD Supervised finns idag endast tillgängligt i USA, Kanada, Mexiko och Kina.
Så fungerar FSD
Tesla använder kameror och artificiell intelligens för att bilen ska kunna köra själv, ungefär som vi människor använder ögon och hjärna. Genom ett neuralt nätverk har mjukvaran tränats på miljarder exempel från verklig kördata längs miljarder kilometer för att uppnå den självkörande nivån.
Tesla har kontroversiellt nog till skillnad från många konkurrenter valt att avstå från sensorer som radar och lidar. Istället är det alltså helt baserat på visuella kameror som ser omgivningarna.
Tekniken kräver inga förprogrammerade kartor och ska därför vara fullt skalbar och kunna rullas ut överallt för olika användningsområden. Enligt Tesla är detta en lösning som är billigare att tillverka och hålla uppdaterad.
Under 2024 rullade FSD totalt 3,48 miljarder kilometer. Data som Tesla sammanställt visar att att avancerade förarassistanssystem gör stor skillnad för trafiksäkerheten. Under första kvartalet 2025 var förare som använde Tesla Autopilot inblandade i olyckor tio gånger så sällan jämfört med den genomsnittliga föraren.
Kommentera