Tesla svarar på ”trådlösa” bilstölder med ny uppdatering

På senare tid har många bilägare av så kallade nyckellösa bilar fått sina bilar stulna. Genom att tjuvar fångar upp signalerna från bilens fjärrkontroll har sedan tjuvar kunnat låsa upp och köra iväg med bilar utan att faktiskt få fysisk tillgång till nyckeln. Tesla har inte varit ett undantag.

På en Tesla och många andra bilar är tanken att du enbart ska behöva närma dig din bil, så låser den upp sig och att det sedan är fritt fram att sätta dig i bilen och köra iväg med nyckeln i fickan. Det är det här beteendet som tjuvarna replikerar med en egentillverkad sändare.

Flera Tesla har stulits i Holland och även en Tesla i Sverige enligt Tesla Club Sweden.

Stäng av den passiva upplåsningen

Men nu har Tesla kommit med en uppdatering till samtliga ägare av Model S och Model X som ska försvåra stölderna.

Genom att stänga av inställningen i ”Passiv Entry/Passiv entré” så krävs det att bilens ägare faktiskt dubbelklickar på fjärrkontrollen för att bilen ska låsa upp sig.

Nu räcker det nämligen inte att tjuvarna kan plocka upp nyckelns radiosignal – utan de måste också få tillgång till signalen vid ”dubbelklicket”, vilket är betydligt svårare om de inte har fysisk tillgång till nyckeln.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.