Tesla-strejken orsakar varsel hos underleverantör i Vetlanda

Hydro Extrusions i Vetlanda är underleverantör till Tesla och levererade en aluminiumprofil som användes i produktionen av Teslas bilar i Berlin. Den 24 november tvingade IF Metall ut företaget i sympatistrejk vilket hindrade företaget från att producera komponenter till Tesla.

Nu kommer uppgifterna om att Hydro Extrusions varslar 20 anställda. Företagets VD Jonas Bjuhr kommenterar till P4 Jönköping: ”Det är direkt kopplat till Teslakonflikten. Hade vi inte funnits i den här situationen så hade vi inte varslat”.

– Det är jättetråkigt på det sättet att vi har kollektivavtal, vi har ju gjort rätt och vi har väldigt duktiga medarbetare men vi har dragits in i den här situationen. Det är klart att jag förstår konflikten, men jag vill inte kommentera den. Vi dras med och vi drabbas som en del av det här och det är ledsamt. Vi gör vad vi kan för att mildra effekterna, hörs Jonas säga i intervjun.

IF Metall ville kompensera

IF Metalls avtalsekreterare Veli-Pekka Säikkälä menar dock att varslet var onödigt.

– Det här varslet kan inte skyllas på konflikten. Vi ser det som ett sätt att sätta press på oss att lyfta blockaden, säger Veli-Pekka Säikkälä som berättar att IF Metall har erbjudit sig att betala konfliktersättning för de anställda som berörs för att undvika varsel om uppsägning.

– Men den lösningen har företaget inte varit intresserad av. Vår bild är att man använder blockaden för att sätta press på oss att avbryta den, vilket vi inte kommer att göra, förklarar Veli-Pekka Säikkälä. 

I sin tur har sedan norska Hydros informationschef Anders Vindegg kommenterat erbjudandet:

– Sympatiaktionerna från IF Metall har oåterkalleliga effekter för Hydro. Det är inte nödvändigtvis så att när strejken väl är slut så kommer produktionen att starta på samma nivå som innan strejken. Vi tillverkar inga lagerprodukter, men specifika delar för specifika kunder. Detta får långsiktiga konsekvenser, som sträcker sig längre än en strejkperiod, så erbjudandet att betala lön så länge strejken pågår är mindre intressant för Hydro, skriver Anders i en kommentar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.