Tesla stäms – bilen tappar räckvidd efter mjukvaruuppdatering

Äldre Tesla med fejkgrill.

En stämningsansökan mot Tesla har lämnats in i en domstol i Kalifornien. Anmälaren hävdar att Tesla begränsar batterikapaciteten i äldre Tesla genom mjukvaruuppdateringar.

Problemet verkade uppstå i maj, då Tesla leverade en mjukvaruuppdatering sedan en Tesla Model S fattade eld i Kina. I fallet i Kina gick branden att spåra till en felande battericell.

Tanken med uppdateringen är att bättre övervaka batteriet, och skydda och förlänga bilens livslängd. Efter uppdateringen började det komma rapporter om att många äldre modeller av Tesla tappat räckvidd.

– En liten del ägare av äldre Model S och Model X har märkt av en liten minskning i räckvidden efter mjukvaruuppdateringen, skriver Tesla i en kommentar. Däremot är syftet att förbättra livslängden på batterierna försäkrar man.

Tiden får utvisa domen, och vad slutsatsen blir. Men fallet är inte helt olikt Apple som begränsade prestandan i äldre iPhone för att hålla uppe batteritiden när batterierna tappat prestanda. Det slutade med en ny mjukvaruuppdatering där användaren själv kan välja mellan full kraft – eller energisparande åtgärder på åldrande telefoner.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.