Tesla stämmer anställda efter datorläcka

I maj slog tyska tidningen Handelsblatt larm om att man mottagit en rad känsliga dokument från Tesla. Dokumenten hade Handelsblatt redan haft hos sig i nästan ett halvår innan man rapporterade om händelsen i en artikelserie kallad ”Tesla Files”.

Dokumentens äkthet hade verifieras, och tidningen berättade att de innehöll närmare 24 000 filer med allt från pågående projekt till dokument om anställda och interna mail. Dessutom innehåll dokumenten ett register med uppgifter om 75 000 kunder.

Tidningen var tydliga med att man inte skulle publicera dokumenten. Uppgifterna satte däremot igång en omfattande rättsprocess hos Tesla. Nu anklagar Tesla två anställda för läckan:

– Utredningen avslöjade att två före detta Tesla-anställda förskingrade informationen i strid med Teslas IT-säkerhets- och dataskyddspolicy och har delat den med media, skriver Steven Elentukh, Teslas datasekretessansvarige i meddelandet TechCrunch.

I ett dokument från distriktsåklagarkontoret i amerikanska delstaten Maine framkommer det nu att Tesla har stämt de två anställda för läckan. Där framgår det också att det är en ”intern läcka” och inte någon extern part som brutit sig in i Teslas system.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.