Tesla ska utreda Model 3 och Model Y som tappade styrförmågan

Amerikanska transportmyndigheten NHTSA har öppnat upp en utredning efter rapporter om att styrningen i Tesla Model 3 och Model Y kan strejka. Enligt myndigheten har man tagit emot 12 klagomål från amerikanska kunder som kör bilar av modellår 2023.

En slagning i NHTSA-registret visar att de flesta incidenterna har uppstått när bilarna har startats upp, eller att det upptäckts kort efter att föraren påbörjat körningen från att bilen stått stilla.

Vid några fall har problemet också uppstått under färd. Vid ett tillfälle resulterade det i att anmälaren körde av vägen och in i ett träd, dock utan några rapporterade personskador.

Fem av anmälningarna rapporterar förlust av styrförmåga, och sju fall av förlust av servostyrningen vilket resulterar i tyngre styrning. Användarna ska också ha mötts av felmeddelande ”reducerad styrhjälp”.

”Fordonsstyrningen tappade servostyrningen och styrningen sitter fast i rakt läge endast under körning. Fordonet kan endast färdas rakt framåt eller bakåt och kan inte svänga. Att stänga av och på hjälpte inte att lösa problemet. Var tvungen att bärga bilen till Tesla-service”.

”Jag var på Teslas laddstation när jag märkte att det här styrproblemet inträffade. Jag kunde inte vrida ratten som vanligt och var tvungen att ringa till Tesla och få den bogserad till deras verkstad”.

”Bilens styrning kändes fast. Gled av vägen vilket resulterade i att bilen krockade in i ett träd. Tesla-funktioner hjälpte inte att stanna i körfältet eller bryta i en nödsituation.”

”Fordonet blev extremt svårt att svänga under färd. Kunde inte vrida på ratten när den stod stilla. Startade om bilen och servostyrningen kom tillbaka men misslyckades igen. Startade om en andra gång och servostyrningen fungerade under resten av körningen.”

Enligt notisen från NHTS skulle upp till 280 000 bilar i USA kunna vara drabbade. Det är nu upp till Tesla att undersöka fallen, och upptäcka eventuella tillverknings- eller designfel och därefter genomföra en frivillig återkallelse. NHTSA uppmanar också andra förare som varit med om liknande incidenter att rapportera det.

Två av anmälarna skriver också att deras bilar redan har undersökts av Tesla , och att Tesla ska ersätta styrstången eller styrmotorn.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.