Tesla överraskar med vinst – kan skala upp produktionen av Model Y

När Tesla presenterade resultatet av årets första kvartal redovisar man en vinst. Det är första gången Tesla gör en vinst under årets första kvartal. Till stor del har man att tacka den nya SUV:en Tesla Model Y som kommit i produktion.

– I början av första kvartalet startade vi tillverkningen av Model Y i Freemont med en kombination av nya produktionslinor och delade linor med Model 3. Vår förenklade och skalbara metod för tillverkning har nu börjat ge resultat, skriver Tesla.

Vinsten var i sammanhanget möjligtvis ganska liten, men landade på $16 miljoner. Den totala omsättningen var $5.99 miljarder.

Tesla Model Y – en lönsamhetsmaskin

Tesla Model Y ska enligt Tesla själva vara betydligt enklare att bygga än Tesla Model 3. För vissa delar, bland annat i underredet, där Model 3 idag består av 70 delar består Model Y endast av två delar. Den enklare tillverkningen och synergier med Model 3 var anledningen att Tesla kunde starta tillverkningen ett halvår tidigare än planerat. Tesla har redan kunnat nå en positiv bruttomarginal för Model Y, belyser man i kvartalsrapporten.

Intresset för Teslas bilar är stort, och man har redan med Model 3 utklassat konkurrensen bland sedan-modellerna i USA. Crossover-marknaden är dock betydligt större, och där har man nu bara börjat med Model Y, något man illustrerar i nedan graf:

Under det första kvartalet byggde man fler Tesla Model Y än vad man byggde under Model 3:s första kvartal när den gick i produktion 2017. Om Tesla Model Y blir samma framgångssaga som Model 3 kommer Y snabbt gå om 3. Till Sverige ska Tesla Model Y komma i början på 2021.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.