Tesla siktar på att börja tillverka kompakt SUV nästa år

Tesla vill börja tillverka en kompakt SUV redan i november nästa år. Den kommer vara en mindre version av biltillverkarens nuvarande SUV Model X. Namnet är redan satt till Tesla Model Y.

Initialt ska man börja bygga bilen i fabriken i Kalifornien och två år senare ska tillverkning också ske i Kina. Planen ses som aggressiv men möjlig enligt källor, rapporterar Reuters. Teslas Vd Elon Musk har som mål att bygga 1 miljon Model Y om året, utan att i sammanhanget ha angett någon tidsram för när.

Segmentet kompakt-SUV växer rekordsnabbt och Model Y ses som en mycket viktig bil för att möta efterfrågan i det segmentet. Att lyckas med Model Y skulle ge ett enormt tillskott till Teslas kassa.

Tesla skulle behöva göra de initiala investeringarna i slutet av det här året för att förbereda sig inför tillverkningen. Om det återstår en ny finansieringsrunda genom att bjuda in intresserade kunder att lägga en deposition så som med Model 3 eller Roadster återstår att se.

Parallellt med att Model Y då skulle börja tillverkas planerar också Tesla att dra igång tillverkningen av sin eldrivna lastbil Tesla Semi. Och året efter kommer Tesla Roadster 2.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.