Tesla satsar på egen litiumproduktion – miljövänligare och billigare

Tesla har nu tagit de första spadtaget till ett eget raffinaderi för att producera högkvalitativ litium lämpad för batterier. Anläggningen kommer byggas i Texas. Här kommer Tesla producera tillräckligt med litium för att tillverka en miljon elbilar årligen. Kapaciteten kommer överstiga den totala raffineringskapaciten i Nordamerika idag.

Genom nya tillverkningsmetoder ska produktionen både bli hållbarare och billigare. Tesla räknar med att kunna sänka produktionskostnaden av litium med 30 procent. Tesla vill plocka in produktionen in-house eftersom det tar bort många av de onödiga produktionsstegen som mellanleden i leverantörskedjorna idag har.

Målet är också att använda sig av ny produktionsteknik med mindre farliga reagenser och på så vis skapa en bättre restprodukt från raffenaderiprocessen. Biprodukten blir en blandning av sand, kalksten och kalciumkarbonat. Något som Tesla hoppas ska kunna komma till nytta i produktionen av byggmaterial.

Anläggningen är också viktigt för Texas och USA. Idag står USA för en procent av den globala litiumproduktionen. I kontrast till det står Kina för hälften av den globala produktionen.

– Texas vill kunna vara självförsörjande, och inte vara beroende av någon främmande fientlig nation för det vi behöver, sa Texas-guvenören Greg Abbott under invigningen.

Anläggningen kommer stå klar om ett år och nå full produktionskapacitet ett år efter det.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.