Tesla planerar att bygga den största bilfabriken i Tyskland

Tesla Gigafactory Berlin.

I en rad officiella handlingar framkommer det att Tesla har ansökt om att få dubbla storleken på sin fabrik i Brandenburg strax utanför Berlin. Målet är att öka produktionskapaciteten från 500 000 elbilar årligen till en miljon.

Expansionen skulle göra det till den största bilfabriken i Tyskland och en av de största i Europa. Tysklands största bilfabrik ligger idag i Wolfsburg med en produktionskapacitet på 800 000 bilar. Den tillhör Volkswagen.

Utbyggnaden inkluderar också planer på att öka kapaciteten på produktionen av batterilager från nuvarande nivåer på 50 GWh årligen till 100 GWh.

Idag har Tesla bjudit in till möte med lokalinvånarna i Brandenburg för att berätta om planerna och svara på allmänhetens frågor. Flera miljöorganisationer har motsatt sig Teslas etablering i regionen. Två huvudsakliga invändningar har varit vattenkonsumtionen och röjningen av skog där fabriken byggts.

Tesla har motsatt sig alla påståendet från kritiker och sagt att påverkan från anläggningen är relativt låg. Man har också pekat på miljönyttan med elbilar kontra bilar med förbränningsmotorer. Dessutom har man konstruerat egna vattenreningsverk, planterat ny skog och övervakar grundvattensnivån i området. Något som Tesla också framhåller i de nya handlingarna som blivit officiella.

Allmänheten har fram till den 18 september möjlighet att komma med sina invändningar mot expansionen. En diskussion till grund för beslutet är sedan planerad att hållas i stadshuset den 18 oktober 2023.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.