Tesla öppnar sin Gigafactory – sänker batteripriser med 30%

Igår var det invigning av Teslas Gigafactory, den enorma fabriken som ska producera billigare batterier till Model X, Model S och kommande Model 3.

Målet med fabriken har varit att skapa en automatiserade och framförallt storskalig fabrik som kan pressa priserna på batteritillverkningen, för att slutprodukten, i detta fallet en elbil ska bli prisvärd för gemene man. Tesla räknar med att pressa priserna med ungefär 30%.

Tesla har investerat 43 miljarder i fabriken som kommer öppna i etapper fram till 2020. Produktionen kommer då gå från 35 GWh under 2018 till 150 GWh vid högsta kapacitet. Det motsvarar ungefär hela årsproduktionen av litiumjonbatterier 2013.

Batterierna ska gå till Tesla nuvarande och kommande bilar, däribland även de bussar och lastbilar som Elon Musk talade om tidigare i veckan. Överflöd kan Tesla tänka sig sälja till andra företag för att sedan kunna investera i fler Gigafactories runt om i världen.

 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.