Tesla öppnar orderböckerna för Tesla Semi i USA – priser och prestanda

Pressbild: Tesla

Idag har Tesla öppnat orderböckerna för den eldrivna lastbilen Tesla Semi i USA. I samband med det kommer också de första prisuppgifterna och fler specifikationer.

Det framkommer av den nya ordersidan att Tesla Semi kommer i två utföranden. En variant med en räckvidd på 300 miles och en på 500 miles. Det motsvarar 480 respektive 800 kilometer.

Tesla Semi drivs av fyra fristående motorer, och ska klara 0–96 km/h vid 36 ton på 20 sekunder. Topphastigheten anger man till 60 mph (96 km/h) vid en fem procent lutning uppåt. Tesla berättar också att den beräknade förbrukningen kommer ligga på under 2 kWh per mile. Grovt omvandlat till våra enheter blir det ungefär 124 kWh/100 km.

Det är dock viktigt att tänka på att specifikationerna är kopplade till amerikanska skalor och mätcykeln EPA. I Europa, om Semi kommer hit, lär vi få se andra värden.

Tesla skriver vidare att Tesla Semi kommer bli en av de säkraste lastbilarna på marknaden. Autopiloten hjälper till att undvika kollisioner, en centrerad förarposition ger maximal sikt och kontroll och en låg tyngdpunkt ger ett bättre vältskydd.

Bra kostnadskalkyl

För Semi med den kortare räckvidden ger Tesla ett startpris på $150 000 (ca 1,5 miljoner kronor) i USA. Varianten med den längre räckvidden har ett startpris på $180 000 (ca 1,8 miljoner kronor).

Det intressanta är också att Tesla anger den förväntade bränslebesparingen till över $200 000, vilket därmed överstiger inköpspriset. På två år ska investeringen ha betalat av sig räknar Tesla med.

Kanske nästa år?

Det framgår inte när leveranserna startar, men för att lägga en reservation får man betala $20 000 (200 000 kronor).

I samband med Teslas invigning av den nya fabriken i Texas tidigare i vår sa Elon Musk att man i år kommer fokusera på att skala upp tillverkningen av det befintliga produktutbudet. Det handlar alltså om Model 3, Model Y, Model X och Model S.

Enligt Elon kan det först nästa år bli aktuellt att försöka få igång tillverkningen av Tesla Roadster, Tesla Cybertruck och Tesla Semi.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.