Tesla Model Y ryktas komma om två år

Efter Tesla Model 3 kommer en kompakt SUV från Tesla som troligtvis ska spela i samma klass som Model 3. Helt enkelt vara motsvarande SUV-variant så som relationen mellan sedanen Model S och SUV:en Model X står sig idag.

Den har redan nu fått namnet Model Y. Utöver namnet har Elon Musk, Teslas Vd, i princip bara sagt att bilen kommer att basera sig på samma bottenplatta som Model 3. Det för att få den i produktion snabbare. Det var också planen för storasyskonen Model S och Model Y, men i sista stund valde man att tänka om och konstruera bilen helt från grunden. Som konsekvens blev bilen mycket dyrare än planerat. Det misstaget vill Tesla inte göra om.

Produktionsstart om två år

Att Model Y är på gång tyder källor från leverantörer som Tesla varit i dialog med. Enligt motorbloggen Inside EV:s har Tesla delat med sig av detaljerade ritningar och specifikationer för att ta in kostnadsunderlag. Produktionsstarten är då satt till 1 mars 2020, alltså ganska exakt om två år.

Tesla kommer troligtvis att avvakta med mer information kring Model Y till dess att de fått upp tempot på tillverkningen av Tesla Model 3. Det finns uppskattningsvis en halv miljon förhandsbeställningar på Model 3 – och Tesla har inte kommit upp i det produktionstempot man önskat.

Mycket tyder dock på att tempot gått upp markant den senaste tiden, enligt en rapport med uppskattade siffror har Tesla levererat 1772 Tesla Model 3 under hösten sedan lanseringen, men bara i januari i år har man fått ut hela 1875 stycken enligt InsideEVs.

Hur kommer den se ut?

Återigen, Tesla har varit mycket sparsamma och kommer troligtvis fortsätta vara det. Nedan finns ett par renderingar från fans som skapat sina visioner Model Y baserat på den teasersiluett som Tesla bjudit på.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.