Tesla Model Y på god väg att bli Sveriges mest sålda bil i år – Uppmaningen: Hämta din bil i hamnen

Under de senaste två veckorna har Tesla Model Y snabbt tagit sig till toppen i den svenska registreringsstatistiken för nya bilar. Så nyligen som i slutet av februari låg modellen på en 16:e plats.

Nu har Tesla Model Y hoppat upp till en andraplats. Om utvecklingen fortsätter kommer modellen inom några dagar gå om Volvo XC40 som idag är den vanligaste nya bilen hittills i år.

Av de 2833 registrerade Volvo XC40 är 2355 av den helt eldrivna modellvarianten XC40 Recharge. Tesla Model Y har nått en volym på 2369 enheter, vilket redan gör den till den mest registrerade elbilen i år.

Fler elbilar, färre fossilbilar

Det finns däremot några parametrar att ta hänsyn till när det kommer till nybilsregistreringarna i år. Totalt har de minskat. Hittills i år har Sverige fått 55 226 nya bilar, vilket är en minskning med 17% från 66 660 bilar under samma period förra året.

Elbilarna tycks däremot gå mot trenden. Hittills i år har Sverige fått 18 175 nya elbilar vilket är en ökning med 4% mot samma period förra året (17 504 elbilar).

Andelen elbilar är nu uppe i 33% av alla registreringar, vilket kan jämföras med 26% för samma period förra året.

Både Tesla och Volvo sticker också ut ännu mer i statistiken. Model Y har jämfört med samma period förra året ökat med 50% (från 1572 enheter). Volvo XC40 Recharge har ökat med 77% (från 1324 enheter). Som helhet har däremot XC40 (alla drivlinor) tappat med 19% (från 3532 enheter).

”Hämta din bil i hamnen”

Mycket talar dessutom för att Teslas starka utveckling kommer att fortsätta månaden ut. Under de senaste två veckorna har Tesla registrerat 100 till 150 nya Model Y per dag.

Dessutom kan vi med stor sannolikhet vänta oss en storleverans den 31 mars. Under gårdagen har flera beställare av Model Y fått ett meddelande från Tesla om upphämtning den 31 mars.

SMS:et som Tesla skickat ut.

I meddelandet informerar Tesla om att båten med bilarna anländer samma dag i Södertälje hamn. För att ”ro i hamn” leveranserna erbjuds kunderna att hämta bilarna direkt i hamnen. På så vis slipper Tesla ledtiderna och logistiken med att först leverera bilarna till de vanliga utlämningställena.

Tesla fortsätter således med sin sedvanliga kvartalshets för att få ut så många bilar som möjligt innan slutet på kvartalet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.