Tesla Model Y har premiär inatt – nu är första bilden här

Inatt svensk tid kommer Tesla att visa upp sin nya SUV-baserad på folkelbilen Tesla Model 3. SUV:en har fått namnet Model Y.

Inför premiären har Tesla valt att endast visa upp en siluette av Model Y (nedan), men inför nattens premiär har Tesla släppt ytterligare en ny bild (ovanför), där bilen fått träda fram i ljuset.

Tidigare slutsatser från den första skissbilden var att Model Y kommer sakna backspeglar. Nu ser vi att så inte är fallet. Vilket också är ganska logiskt då Tesla vill hålla priset så lågt som möjligt. Virtuella backspeglar kan ses som en onödig lyx.

Men däremot vet vi följande om Tesla Model Y: Troligtvis kommer den tillverkas i Nevada, USA. Det är möjligt att den också kommer tillverkas i Kina, men då endast för kinesiska marknaden.

Storleksmässigt är den ungefär 10% större än en Tesla Model 3. Priset kommer också vara 10% högre, enligt ett uttalande från Elon Musk. Prestandamässigt kommer den vara något lägre än Tesla Model 3, eftersom att bilen är lite tyngre. Till 3/4-delar bygger den på Tesla Model 3-teknik.

Tesla Model Y ska lanseras under 2020. Prismässigt med dagens Model 3 innerbär det att Model Y kommer att kosta 687 000kr. Men då ska vi ha i åtanke att den allra lägst prissatta Model 3 ännu inte kommit till Sverige.

I USA kostar den billigaste Model 3 $35 000. I Sverige kommer den billiga Model 3 först till hösten.

ModellRäckviddPrisChassi
Tesla Model 3 LR 4WD544 km625 480krSedan 5-sits
Tesla Model Y LR 4WD490 km687 000krSUV 5-sits
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.