Tesla Model 3 utsedd till Miljöbästa Bil 2023

Gröna Mobilisters ordförande Jesper Johansson (längst till höger) tillsammans med Teslas team, Model 3 och diplomet för Miljöbästa Bil 2023, i Teslas Showroom på Mall of Scandinavia.

Gröna mobilister (tidigare Gröna bilister) har sedan 1994 rankat nya bilar på marknaden ur aspekterna miljön, hälsa och säkerhet. I år nominerade man 29 modeller till listan. Av dessa var tjugo stycken elbilar, åtta gick på fordonsgas och en på vätgas.

Juryn valde sedan ut tolv finalister. Dessa betygsatte man ur bland annat klimatpåverkan, energieffektivitet, säkerhet, resurseffektivitet, användbarhet, ekonomi och teknikdrivande. Vinnaren blev bakhjulsdrivna Tesla Model 3 RWD.

Tesla Model 3 plockar 26 poäng och placerar sig långt före Hyundai Kona Electric och Kia EV6 som kommer på delad andraplats (17 poäng). Bland annat plockar modellen poäng för sin resurseffektivitet:

Med Tesla Model 3 RWD visar Tesla att elbilsbatterier kan byggas med låg miljöpåverkan, utan behov av sällsynta jordartsmetaller eller andra begränsade resurser såsom kobolt.”

Även den goda effektiviteten, teknikförsprånget och interiöra utrymmen hyllas:

Bilen har klassledande effektivitet som ger imponerande räckvidd i relation till batteripaketets storlek. Den är teknikledande i sitt segment och visar vägen för hur väl integrerad mjukvara kan förstärka bilupplevelsen. Trots att Model 3 är den minsta bilen i Teslas modellutbud, har den stor kupé, väl tilltaget bagageutrymme samt möjlig att förse med dragkrok.

Sammanfattningsvis menar juryn att Tesla Model 3 RWD är en bil som lämpar sig väl för familjen, den visar framtiden när det kommer till mjukvara, teknik, räckvidd och miljö. Långresor görs möjliga genom Teslas utbyggda nätverk av laddare.

De 12 finalisterna och poäng

ModellPoängDrivlina
1Tesla Model 326El
2Hyundai Kona Electric17El
3Kia EV617El
4MG ZS EV13El
5Renault Megané E-Tech13El
6Hyundai IONIQ 511El
7Tesla Model Y9El
8Volkswagen ID.37El
9Kia Niro EV5El
10Seat Ibiza3Fordonsgas
11Cupra Born2El
12Nissan Leaf2El

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.