Tesla Model 3 – bästsäljare i Norge och Nederländerna

Pressbild: Tesla

Tesla Model 3 går mot rekord i Europa. I elbilslandet Norge kan Tesla Model 3 bli den bäst säljande bilen på ett år genom tiderna. I år har Tesla Model 3 stått för 12% av nybilsförsäljningen.

Totalt har det hittills sålts över 13 000 Model 3 i år. Det kan jämföras med tidigare årsrekord hos storfavoriterna Ford Sierra i 1986, Volkswagen Golf i 2017 och Nissan Leaf som förra året var den mest sålda elbilen på ett år – som alla nu kan se sig slagna av Model 3.

I Norge finns det bara ett rekord kvar att slå i volym på ett år, och det är Bubblan som på ett år sålde 16 699 bilar i 1969.

Plats två till fyra av de mest sålda bilarna i år innehas också av elbilar. Då är det elbilarna Volkswagen e-Golf (ca 7000), Nissan Leaf (ca 4200) och BMW i3 (ca 3700) som har fortsatt hög efterfrågan i Norge.

Även Holland älskar Tesla Model 3

I Nederländerna har försäljningen av Tesla Model 3 hittills nått 10 000 bilar, vilket gör Tesla Model 3 till den bästsäljande bilen i år. Hack i häl ligger det dock en helt annat typ av bilar i ett helt annat segment, nämligen Volkswagen Polo och Ford Focus.

Både Norge och Nederländerna har generösa incentiv till att köpa miljövänliga bilar – vilket bidragit till en enorm efterfrågan på elbilar.

Model 3 populäraste elbilen i Sverige i år

I Sverige toppar också Tesla Model 3 i år, men endast bland elbilar. I Sverige har det registrerats 2774 Tesla Model 3 sedan årsskiftet till sista augusti. Därefter kommer Renault Zoe med 1561 bilar och Kia e-Niro med 1089 bilar.

I Sverige säljs det fortfarande betydligt fler fossilbilar. Tesla Model 3 är den 22:e mest sålda personbilen hittills i år med alla drivmedel inräknade i Sverige.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.