Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Tesla Model 3 går mot rekord i Europa. I elbilslandet Norge kan Tesla Model 3 bli den bäst säljande bilen på ett år genom tiderna. I år har Tesla Model 3 stått för 12% av nybilsförsäljningen.

Totalt har det hittills sålts över 13 000 Model 3 i år. Det kan jämföras med tidigare årsrekord hos storfavoriterna Ford Sierra i 1986, Volkswagen Golf i 2017 och Nissan Leaf som förra året var den mest sålda elbilen på ett år – som alla nu kan se sig slagna av Model 3.

Annons

I Norge finns det bara ett rekord kvar att slå i volym på ett år, och det är Bubblan som på ett år sålde 16 699 bilar i 1969.

Plats två till fyra av de mest sålda bilarna i år innehas också av elbilar. Då är det elbilarna Volkswagen e-Golf (ca 7000), Nissan Leaf (ca 4200) och BMW i3 (ca 3700) som har fortsatt hög efterfrågan i Norge.

Även Holland älskar Tesla Model 3

I Nederländerna har försäljningen av Tesla Model 3 hittills nått 10 000 bilar, vilket gör Tesla Model 3 till den bästsäljande bilen i år. Hack i häl ligger det dock en helt annat typ av bilar i ett helt annat segment, nämligen Volkswagen Polo och Ford Focus.

Både Norge och Nederländerna har generösa incentiv till att köpa miljövänliga bilar – vilket bidragit till en enorm efterfrågan på elbilar.

Model 3 populäraste elbilen i Sverige i år

I Sverige toppar också Tesla Model 3 i år, men endast bland elbilar. I Sverige har det registrerats 2774 Tesla Model 3 sedan årsskiftet till sista augusti. Därefter kommer Renault Zoe med 1561 bilar och Kia e-Niro med 1089 bilar.

I Sverige säljs det fortfarande betydligt fler fossilbilar. Tesla Model 3 är den 22:e mest sålda personbilen hittills i år med alla drivmedel inräknade i Sverige.