Tesla Model 3 är nu ett säkert kort, enligt en börsmäklare

Tesla Model 3 med glastak. Pressbild: Tesla

Det är en amerikansk börsmäklare från amerikanska finansbanken Evercore som nu anser att det är riskfritt att spekulera och investera i Tesla baserad på deras kommande bil Model 3. Sedan Tesla avtäckte sin folk-elbil Model 3 har förväntan varit hög.

Bilen avtäcktes för första gången i mars 2016 och då öppnade också en föranmäl till att köpa en köplats till en kostnad om 10 000kr. Handpenningen var ett sätt att skjuta till ytterligare pengar i Tesla och således också en risk om det skulle visa sig att Tesla misslyckades. En risk som nu börsmäklaren menar har avtagit.

En vecka efter avtäckandet hade 373 000 handpenningar erlagts. Idag finns inga nya officiella siffror, men att siffran idag skulle vara närmre en halv miljon ses inte som orimlig.

Planerad och trolig produktion i juli

Vi vet att utvecklingen är så gott som avslutad. Tesla Model 3 ska enligt bolaget gå i produktion i juli. Det finns ingen anledning till att tvivla på den uppgiften.

Någon gång under 2017 räknar Tesla med att kunna hålla en produktionstakt på 5 000 Model 3 i veckan. För att sedan under 2018 trappa upp denna siffra till 10 000 bilar i veckan. Även om Tesla inte lyckas öka tempot till 10 000 bilar i veckan ger en produktion på 5 000 i veckan under 2018 en totalt volym på 250 000 bilar. Det ska således inte ses som ett misslyckande, enligt experten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.