Tesla och Volvo Cars i samarbete – Volvo ansluter sig till Tesla Superchargers

Tesla har lyckats locka till sig både Ford, GM och Rivian till sitt nätverk av snabbladdare genom att de tre tillverkarna ska börja använda Teslas laddkontakt NACS i Nordamerika. Nu ansluter sig också Volvo Cars.

Enligt överenskommelsen kommer Volvo utrusta sina elbilar med Teslas egenutvecklade laddkontakt från och med 2025. Redan från mitt av 2024 kommer befintliga ägare kunna ansluta sig med hjälp av en adapter. Snabbladdarna kommer också finnas fullt integrerade, med tillhörande enkla betallösning, direkt i infotainmentsystemet.

Det innebär att nordamerikanska Volvo-förare kommer få tillgång till 12 000 nya Superchargers. En siffra som väntas öka i takt med att Tesla fortsätter att utöka sitt Supercharger-nätverk i regionen. Önskar man efter skiftet att ladda vid en CCS1-laddare kommer Volvo erbjuda en adapter.

– Som en del av vår resa mot att bli helt elektrisk år 2030 vill vi göra livet med en elbil så enkelt som möjligt. En stor hämmare för att fler människor går över till eldrift är tillgången till enkel och bekväm laddningsinfrastruktur. Idag tar vi ett stort steg för att ta bort denna tröskel för Volvoförare i USA, Kanada och Mexiko, säger Jim Rowan, VD på Volvo Cars.

Teslas laddkontakt NACS är betydligt kompaktare än CCS.

Att allt fler har anslutit sig till standarden i USA har gett en dominoeffekt inte bara hos biltillverkarna. Flera tillverkare av snabbladdare har också meddelat att man kommer erbjuda Teslas NACS-kontakt på sina snabbladdare.

I Nordamerika är den standardiserade kontakten för snabbladdningen en CCS1-kontakt (som skiljer sig från vår europeiska CCS2). I takt med att allt fler biltillverkare ansluter sig lär NACS bli den nya standarden i regionen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.