Tesla lilla kompakta elbil kan få ett 53 kWh LFP-batteri

Teslas elbil för 25 000 dollar.

Tesla har i sina ambitiösa framtidsplan Master Plan 3 beskrivit förutsättningarna för världens fordonssegment när man tittar på världens framtida behov av batteriproduktion i samband med att vi skiftar över till elbilar. Det inkluderar en kompakt elbil, något som vi vet att Tesla också ska lansera i framtiden.

Elon Musk har berört ämnet kring en liten elbil flera gånger:

– Det vore rimligt att anta att vi skulle tillverka ett kompakt fordon av något slag och förmodligen ett fordon med högre kapacitet av något slag, sa Elon Musk redan 2020.

Enligt Teslas uträkningar skulle en elbil i ett kompakt segment kunna stå för nästan hälften av världens årliga totala produktion av personbilar, transportbilar, bussar och lastbilar som uppgår till 89 miljoner enheter.

Världens totala transportproduktion och dess batteribehov.

Idealt räknar Tesla med att en sådan elbil i det segmentet skulle använda ett så kallat LFP-batteri (litium-järnfosfat-batteri) vilket skulle ge en lägre batterikostnad än dagens litiumjon-batterier. En lämplig batteristorlek i sammanhanget skulle vara på 53 kWh.

Med dagens mått skulle det ge en elbil med en räckvidd på omkring 350-450 kilometer (WLTP). Teknikutvecklingen går dock framåt och i framtiden kan vi säkert se betydligt fler kilometer urkrämade ur ett sådant batteri.

Tesla lilla elbil ska bli en bästsäljare

Även Tesla räknar med att en kompakt elbil kommer att kunna bli en omedelbar succé. I oktober sa Elon Musk att man arbetar på ”nästa generationens fordon som kommer att halvera kostnaderna för 3/Y-plattformen”.

– Den kommer att vara [en] mindre [elbil] för att vara ärlig. Jag tror att den snabbt kommer överträffa produktionen av alla våra andra fordon tillsammans, fortsatte Elon.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.