Tesla levererade första Tesla Semi inatt – en sammanfattning

Inatt var det leveranspremiär för Tesla Semi. Den första kunden var PepsiCo. I samband med leveranserna berättade Tesla återigen lite mer om Semi, även om inte mycket nytt framkom.

En fullastad Tesla Semi väger 37 ton och klarar att köra 800 kilometer på en laddning. Den kan uppnå förbrukning på under 124 kWh/100 km (2 kWh/USA-mil) berättade Elon under evenemanget.

Tesla gick dock inte in på hur mycket en olastad Tesla Semi väger. Något som många hade hoppats på. Enligt Motortrend påstås batteriet väga runt 1000 kg, men de uppgifterna är inte helt bekräftade.

Drivlinan i Semi bygger på det som Tesla utvecklat till sina elbilar idag. Bland annat har den ett system med tre motorer precis som Teslas Plaid-modeller.

På Semi är en huvudmotor aktiv när lastbilen rullar med en konstant fart. När föraren accelererar eller Semi behöver tillföra mer kraft, till exempelvis i en uppförsbacke, så kickar de andra två motorerna in helt sömlöst.

I videon nedanför kan du se när Tesla Semi kör 800 kilometer på en laddning:

Tesla Supercharger V4

Under evenemanget introducerade Tesla också nästa generationens Superchargers. De ska kunna ladda med upp till 1 MW. Det kan jämföras med dagens V3 Superchargers som klarar att leverera 250 kW.

En ny unik kabel med en tre gånger så hög effekttäthet gör det möjligt att leverera en högre laddningskapaciteten utan att kabeln behöver bli kraftfullare. Tesla Cybertruck kommer också få stöd för de nya 1MW-laddarna.

Hela lanseringseventet går att se i videon nedanför:

Tesla har som mål att elektrifiera alla huvudsakliga typer av transporter på jorden. Att ge sig in i den kommersiella sektorn med Semi var en naturlig del av den planen. Idag står lastbilar för en procent av trafiken i USA, men hela 20 procent av utsläppen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.