Tesla leverar färre bilar än planerat – globala leveranser en utmaning

Pressbild Tesla

Vi har kunnat läsa om elbilsrekord här i Sverige och Europa. I Sverige slutade Tesla Model 3 som den näst mest sålda bilen under mars. I Norge var mer än hälften av alla sålda bilar en elbil under mars – mycket tack vare Model 3.

Men på en stora skala minskade antalet leveranser för Tesla. Totalt levererade Tesla 63 000 elbilar (50 900 Model 3 och 12 100 Model S/Model X) under årets första kvartal. En minskning med 31 procent från kvartal 4 2018, dock en ökning med 110 procent jämfört med samma period förra året.

Tesla förklarar sig i ett pressmeddelande där man skriver att leveranserna till Europa och Kina har varit utmanande. Mellan 1 januari och 21 mars hade man bara levererat hälften av kvartalets volym, den andra halvan kom under kvartalets sista 10 dagar. Utöver det tillkommer 10 600 bilar som är tillverkade och sålda, men som man inte hann lämna över till kunder innan kvartalets slut. Dessa räknar Tesla inte med i statistiken.

Tesla ställer logistiska flaskhalsar som orsaken. Den huvudsakliga är att Model 3 tillverkas i en fabrik i San Francisco Bay Area, och alla globala leveranser måste gå genom en och samma hamn i området.

Trots allt, så var tillverkningen 22% högre det här kvartalet, än leveranskapaciteten, avslutar Tesla sitt pressmeddelande med i samband med att de aviserar lägre intäkter för första kvartalet än planerat.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.