Tesla kan avslöja platsen för en femte fabrik i år

Tesla Gigafactory Berlin.

Tesla har idag fyra fabriker som bygger företagets elbilar. Men det ska bli fler, det berättade Elon Musk under gårdagens aktieägarmöte.

Tesla har som mål att producera 20 miljoner elbilar årligen till 2030. För att nå dit kommer Tesla behöva runt 10 till 12 fabriker. I samband med gårdagens möte berättade Elon att Tesla antagligen kommer att kunna avslöja platsen för en femte fabrik senare i år.

I år har Tesla startat produktionen vid två nya fabriker. En strax utanför Berlin i Brandenburg, och en i Austin i Texas. Sedan tidigare producerar Tesla elbilar i Fremont i Kalifornien och i Shanghai i Kina.

2 miljoner i år

– Vi siktar på att uppnå en körhastighet på två miljoner fordon i slutet av året, berättade Elon vidare under mötet.

Men det finns många utmaningar längs vägen för att skala upp produktionen vid de befintliga fabrikerna.

– Det finns en mängd problem. Inget av problemen är individuellt svårt, men det finns ungefär 10 000 av dem. Så… produktionstakten beror på: Hur snabbt kan du lösa de 10 000 problemen? Det väsentliga, vi löser dem ganska snabbt, men det finns mycket arbete att göra, förklarade Elon.

– Beroende på hur resten av det här året går, tror vi att vi kan komma nära… en och en halvmiljonsstrecket. Och gå ut ur det här året med en årlig produktionshastighet om två miljoner enheter, fortsatte Elon.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.