Tesla Impact Report: Så sällan brinner Tesla – jämfört med andra bilar

Tesla har släppt sin årliga ”Impact Report” med temat ”Lämnandet av eran med fossila bränslen”. Rapporten på 144 sidor redovisar hur Tesla genom sina elbilar, solceller, energilagring och hållbar produktion förändrar världen till det bättre.

I en del av rapporten slår man också hål på myter kring elbilar. En av dessa är brandrisken hos elbilar som ofta får stora rubriker i medier. Tesla berättar att det förekom 173 000 rapporter om bilbränder i USA år 2020.

– När media rapporterar om bilbränder är det vanligtvis en rapport om en brinnande elbil. Detta är sannolikt ett resultat av klickjagande. Det påvisar inte att elbilsbränder är mer vanligt förkommande än bränder i bilar med förbränningsmotorer, skriver Tesla i rapporten.

Mellan åren 2012 till 2021 har det inträffat fem Tesla-bränder för varje 161 miljoner körd mil (en miljard miles). För att sätta det i en jämförelse så är det amerikanska genomsnittet 53 fordonsbränder per samma körsträcka enligt National Fire Protection Association (NFPA).

För att ge en lämplig jämförelse med NFPA-data innehåller Teslas datamängd också förekomster av fordonsbränder orsakade av bränder i miljön där bilen stått parkerad, mordbrand och andra orsaker som inte är relaterade till fordonet. Det står för några av Tesla-fordonsbränderna under denna tidsperioden.

– Vi fortsätter att förbättra vår batterikemi, cellstruktur, batteripaketstruktur och fordonens passiva säkerhet för att minska brandrisken till så nära noll som möjligt, skriver Tesla.

I takt med att Teslas fordonstekniken blir bättre kommer det bli ännu mindre sannolikt att en elbil brinner. Tesla har utöver amerikanska myndigheter också nära samarbeten med europeiska och australiska räddningstjänster och tillhandahåller gratis mobilapptjänster med detaljerad information om hur räddningspersonal ska hantera bilarna i nödsituationer.

Läs mer: Tesla Impact Report finns att läsa här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.