Tesla Cybertruck, Semi och Roadster är runt hörnet tillsammans med ny robottaxi

Inatt var det invigning av Teslas nya fabrik i Austin, Texas. Här ska Tesla initialt bygga Tesla Model Y med nya battericeller och ett strukturellt batteri som blir en del av bilens bärande konstruktion. Karossen gjuter man i huvudsak i tre stora delar vilket ska snabba upp produktionen.

Senare ska man också bygga Tesla Cybertruck i fabriken. Den produktionen ska nu, efter en tids förseningen, äntligen kunna starta under nästa år, berättade Elon Musk under invigningen. Nästa år kommer man också få igång tillverkning av Tesla Roadster och ellastbilen Tesla Semi. Man kommer också bygga den första versionen av Teslas robot Optimus som ska revolutionera framtidens arbetskraft.

Tesla kommer också visa upp ett nytt fordon under nästa år. Det handlar om en robottaxi. Elon lovar något som ”ser ganska futuristisk ut” utan att gå in på ämnet mer detaljerat än så.

Men först skala upp

Men först handlar det om att i år skala upp produktionen av de befintliga modellerna Model 3, Model Y, Model X och Model S i Teslas samtliga fabriker. Målet är att nå ”massiv skala” och fabriken i Texas har potential att vara den bilfabrik med högsta produktionsvolymen i hela Nordamerika.

Idag står Tesla för omkring en procent av den globala produktionen av bilar. Man kommer inte nöja säg förrän man når 20 procent.

– Det är mycket bilar och många batteripaket. Det krävs för att förändra världen (till fossilfritt) så snabbt som möjligt, sa Elon under sitt invigningstal.

Invigningen går att se i repris nedan:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.