Tesla har börjat lära sig bygga fabriker – tillverkar elbilar i rasande fart

Tesla blir allt duktigare på att bygga sina fabriker. Att som ny biltillverkare, utan erfarenheten av att skapa en effektiv produktionslina är det en bedrift utan dess like att ställa världens bilindustri på sin kant. I en podcast med Elon Musk berättade han att den första elbilen från Tesla; Tesla Roadster baserad på Lotus Elise byggdes till stora delar med egenreparerade verktyg som man hittade i en nedlagt bilverkstad man köpte från GM. Mycket har hänt sedan dess.

Teslas nästa fabrik Gigafactory i Freemont och dess produktionslina består av ett virrvarv av hopp mellan olika byggnader. Trots det hade Freemont-fabriken under 2019 en produktionskapacitet på 490 000 elbilar, varav Model S och Model X står för 90 000 elbilar. Under 2020 kommer fabriken i Freemont att expanderas för att nå en kapacitet på över 500 000 elbilar enbart för modellerna Tesla Model 3 och Model Y.

Tesla fabrik i Freemont, Kalifornien.

Att Tesla lärt sig något och mognat i fabriksbyggandet är tydligt i den nyligen öppnade fabriken i Kina. Här ser vi en helt annan produktionslina i ett exemplariskt flöde utan några omvägar. Produktionen finns helt och hållet i en stor byggnad och tillverkningen följer en enkel banan. I fabriken i Kina kommer Tesla tillverka Model 3 och Model Y för den kinesiska marknaden.

Tesla välplanerade fabrik i Kina

Under året kommer bygget av en fabrik i Berlin att starta. Fabriken kommer fokusera på att tillverka Tesla Model 3 och Model Y för den europeiska marknaden. De första leveranserna från Berlin-fabriken kommer att ske kunder 2021, har Tesla uppgivit i samband med senaste kvartalsrapporteringen.

Tillverkningen av premiumbilarna Model S och Model X kommer fortsätta ske i Freemont, USA. För den spektakulära pickupen Cybertruck, lastbilen Semi och extrema sportbilen Roadster berättade Tesla i samband med senaste kvartalsrapporten Nordamerika som den planerade produktionsplatsen för dessa nya fordon. Uttryckligen inte Freemont. I vanlig kryptisk Tesla-ordning kan det tyda på att en ny fabrik är gång. Och Teslas Vd Elon Musk kan ha avslöjat var…

Nästa Tesla-fabrik kan bli i Texas

I en omröstning på Twitter ställde Elon Musk frågan om Tesla borde bygga en fabrik i Texas i USA. Tesla kallar sina fabriker för Gigafactory, och den enkla frågan ”Giga Texas?” avslöjar att Tesla har satt siktet på den amerikanska delstaten i söder.

Som vanligt är Tesla och Elon Musk kryptiska och hemlighetsfulla i sina uttalanden. Vad som händer framöver återstår att se. Vi kan med säkerhet se att Tesla lärt sig med tiden och blivit en allt mer välfungerande masstillverkare av elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.