Tesla håller leveransevent för ellastbilen Tesla Semi 1 december

Nu är det klart att Tesla startar leveranserna av sin eldrivna lastbil Tesla Semi. Den 1 december är det dags för ett stort leveransevenemang vid Teslas fabrik i Nevada, USA.

Det var 2017 som Tesla för första gången premiärvisade den eldrivna lastbilen. Då var det sagt att tillverkningen skulle starta 2019. Sedan dess har en pandemi, komponentbrist och en gnutta Tesla-optimism gjort att det dragit ut på tiden.

Tesla Semi erbjuder en hel del imponerande egenskaper. Den ska fullastad (37 ton) kunna klara att köra upp till 800 kilometer på en laddning. Den drivs framåt av tre motorer och ska (fortsatt med full last) klara 0 till 100 km/h på runt 20 sekunder.

Tidiga uppgifter pekar på att det kan vara Pepsi som är en av de första kunderna att ta emot en Tesla Semi. Företaget ska nämligen ha satt upp snabbladdare från Tesla vid en av sina depåer.

Enligt WSJ har Teslas styrelseordförande Robin Denholm uppgett att Tesla planerar att bygga 100 stycken eldrivna lastbilar i år. Under 2024 är målet att nå en produktionsvolym på 50 000 lastbilar.

Om Tesla Semi kommer till Europa och Sverige är inte bekräftat ännu. Det finns vissa skillnader i regelverket som gör att Tesla Semi inte är optimal för europeiska transporter. I Europa föredrar förare därför kortare hytter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.