Tesla gör vinst igen – fabriken i Kina blir ny exporthub i väntan på Berlin

Tesla Gigafactory Berlin.

Under årets andra kvartal satte Tesla produktions- och leveransrekord med över 200 000 bilar. Idag kom kvartalsrapporten som visar på en rekordstor marginal på 11 procent och ett nettoresultat på över 1 miljard dollar.

I samband med dagens rapport delade Tesla också med sig av fler detaljer kring verksamheten som vittnar som högre efterfrågan än Tesla kan tillgodose.

Vanligtvis levererar Teslas fabrik i USA bilar till Europa. På grund av hög efterfrågan i USA gick de flesta Model 3 och Y till den inhemska marknaden. Det har till viss del lett till längre leveranstider i Europa.

För att tillgodose den globala marknaden har Tesla enligt kvartalsrapporten ställt om fabriken i Kina till sina primära exporthub. Samtidigt arbetar Tesla med att så snabbt som möjligt bli klar med de planerade fabrikerna i Berlin och Texas.

Tesla räknar fortfarande med att kunna hålla sin tidplan för att de första Tesla Model Y ska rulla ut från Berlin innan slutet på 2021. Detsamma gäller den nya fabriken som är under uppbyggnad i Texas.

Tesla skjuter också på Tesla Semi till 2022 till följd av de globala leveransproblemen som just nu stora delar av världen lider av. Orsaken bakom det är pandemin och efterföljande komponentbrist. Istället är fabrikerna i Berlin och Texas högsta prioritet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.