Tesla frälser ännu en biltillverkare – GM ansluter sig till Tesla Superchargers

I slutet på maj kom det plötsliga och oväntade beskedet att Ford kommer anslutna sig till Teslas egenutvecklade laddstandard NACS (North American Charging Standard) i USA. Därmed kommer Fords framtida modeller kunna ladda obehindrat vid Tesla Superchargers i landet.

– Tesla Supercharger-nätverket har utmärkt tillförlitlighet och NACS-kontakten är mindre och lättare. Sammantaget ger detta en överlägsen upplevelse för kunderna, sa Marin Gjaja, kundchef på Ford Model e i anslutning till tillkännagivandet.

Nu gör GM samma sak

Nu ansluter sig ännu en gigantisk amerikansk biltillverkare till Teslas standard. Från 2025 kommer också General Motors (GM) utrusta sina elbilar med en NACS-kontakt för snabbladdning.

– Vår vision om den helelektriska framtiden innebär att vi producerar miljontals elbilar i världsklass i alla segment och prisklasser, samtidigt som vi skapar ett ekosystem som kommer att påskynda omställningen till elbilar, säger GM:s ordförande och vd Mary Barra

– Detta samarbete är en viktig del av vår strategi och ett viktigt nästa steg i att snabbt utöka tillgången till snabbladdare för våra kunder. Det kommer inte bara att bidra till att göra övergången till elbilar mer sömlös för våra kunder, utan det kan också hjälpa till att flytta branschen mot en enda nordamerikansk laddningsstandard, fortsätter Mary Barra.

General-Motors kommer också att inkludera laddningsnätverket i sina bilars navigering och mobilappar. Det ska göra det enklare att hitta laddare, starta laddningen och betala för den vid Tesla Superchargers.

– Kul att jobba med er, skriver Elon Musk kort på Twitter. Elon Musk har förespråkat en bredare användning av Teslas egenutvecklade laddningsstandard och menar att den är enklare, smidigare och snabbare än den amerikanska CCS1-standarden, som skiljer sig något från den europeiska CCS2-standarden.

Tesla-stöd i Europa

Stora delar av det europeiska Supercharger-nätverket är till skillnad från i USA redan idag öppet för alla elbilar som följer CCS-standarden. GM står bakom märkena Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac, Baojun and Wuling och har planer på att lansera flera elbilar i Europa under det kommande året.

Om samarbetet mellan Tesla, GM och Ford också kommer innebära en mer sömlöst laddningsupplevelse även vid europeiska Superchargers återstår att se. Idag måste andra elbilsmärken starta laddningen med en mobilapp, något som Tesla-ägare själva slipper då laddningen startar automatiskt vid inkoppling av bilen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.