Tesla-forskarna har skapat odödliga elbilsbatterier – kommer gå i arv från bil till bil

Tesla har ett nära samarbete med forskare vid Dalhouise Universtity i Kanada. I våras berättade forskarna om en ny typ av battericeller med grafit som avsevärt kunde utöka räckvidden.

Innovationen grundade sig i att man delade upp batteriet i olika delar och material. En del för långvara lagring med lägre densitet. Den andra delen bestod av en mer energität del, men också flyktigare typ av energilagring som skulle nyttjas direkt och inte lagras under en längre tid.

Nu har forskarna arbetat vidare och visar att livslängden på deras batteriet är avsevärt bättre än dagens batterier. Forskarnanas siffror visar att batterierna har en livslängd på upp till 350 000 mil. I vissa fall ännu längre.

Genom att ladda upp och ur batterierna i olika mönster har forskarna kunnat testa cellernas livslängd under olika förhållanden. Bäst klarade sig batteriet som fick pendla mellan 100 och 70 procents laddning.

Det motsvarar en rytm som skulle passa de flesta pendlarna då de sällan kör mer än 50 kilometer i sin dagliga pendling. I det scenariot beskriver forskarna batteriet som så gott som odödligt.

Batteriet med lång hållbarhet kommer lämpa sig för lagring av vind- och solenergi, eldrivna färjor och eldrivna lastbilar uppger forskarna. Man tror inte det är helt omöjligt att batterierna i framtiden kommer gå i arv från bil till bil då batterierna håller längre än bilen i sig.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.