Tesla förhandlar om koboltfria batterier

Pressbild: Tesla

Tesla kan ha hittat ett sätt att ta fram billigare batterier till sina bilar och därmed sänka kostnaden. Uppgifterna kommer från Reuters som menar att Tesla är i diskussion med en kinesisk batteritillverkare som tillverkar batterier utan kobolt.

Förhandlingarna mellan Tesla och batteriföretaget Contemporary Amperex Technology ska ha pågått under drygt ett år. Batterierna är så kallade LFP-batterier, och ett samarbete kan sänka batteripriset med ett tvåsiffrigt procentantal. Batterierna är tänkta att användas i kinatillverkare Tesla.

Kobolt är en av världens dyraste metaller och en viktig komponent i dagens litiumjonbatterier. Metallen är också moraliskt omdiskuterad då ungefär hälften av jordens kobolt bryts i krigsdrabbade Kongo.

Uppdatering: Efter publicering har det kommit till vår kännedom att batteritekniken som Tesla eventuellt förhandlat fram med det kinesiska företaget möjligtvis inte är ämnad för företagets elbilar. Batteritekniken kräver helt andra förutsättningar än dagens litiumjonbatterier. Att Tesla skulle bygga om drivlinan för ny batteriteknik låter osannolikt. Men samtidigt så har Tesla överraskat förut.

Tesla ska minska sitt koboltberoende

Tesla ska på sikt minska sitt koboltberoende. Det har företagets Vd Elon Musk sagt i flera tidigare uttalandet. Dagens batterier kommer fortsätta användas, men nästa generation kan vara koboltfri eller nära koboltfri.

I slutet på förra året skrev Elon Musk att Tesla kommer lansera en oväntad teknisk innovation under detta året. En del rykten säger att det rör sig om bättre batterier, med längre livslängd. Det skrev bland annat Forbes på slutet på året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.