Tesla firar första spadtaget av historisk bilfabrik i Kina

Igår var Elon Musk i Kina och firade det första spadtaget av Teslas andra fabrik, och den första utanför USA. Fabriken kommer tillverka bilar för den kinesiska marknaden. Man kommer tillverka lågprisversionen av Tesla Model 3 och den kommande Tesla Model Y.

Fabriken i sig är också en milstolpe på ett annat sett. Det är första gången som ett utländskt företaget, utan något som helst samarbete med ett inhemskt bolag tillåts att etablera en bilfabrik i landet.

Tesla investerar 15 miljarder kronor i fabriken som ska stå klar till sommaren, med en första initial produktionsstart under hösten. Fördelen med att etablera en fabrik i Kina är främst ekonomiska skäl. Genom att bygga bilarna i Kina slipper Tesla handelstullar och kan därmed konkurrera med den inhemska marknaden.

Se ceremonin

I klippet nedan kan du se ceremonin. Vid ungefär 7:15 gör Elon Musk entré. Elon talar om att man vill samla den bästa kompetensen i fabriken. ”Kanske är det till och med här i Kina där man hittar min efterträdare?”, avslutar Elon Musk talet med.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.