Tesla Cybertruck är här – tålig pickup som ska kosta från 39 900 dollar

Här är Tesla Cybertruck. En futuristiskt elbils-pickup från Tesla, med bland annat sex sittplatser. Pickupen ska tåla det mesta, informerade Elon Musk om under presentationen. Bland annat fick vi se chefsdesigner Franz von Holzhausen slå bilen med en slägga.

– Vi ville göra en tuff pickup, inte bara en stortuff pickup, sa Elon Musk under premiären.

Tesla Cybertruck har ett tjockt yttre lager, och ska tåla slag, och till och med en kula från en 9 mm pistol. Bilens rutor ska vara extra tåliga, även om Franz lyckades spräcka sidorutorna med en stålkula under presentationen, så gick inte sprickorna igenom rutan.

Räckvidden anges från 402 km till 800 km, beroende på modell. Cybertruck kommer i tre olika utföranden. En bakhjulsdriven modell och en fyrshjulsdriven variant. Den tredje modellen kallar Tesla Tri Motor AWD. Tesla gick inte närmre in på den, men vi får anta att det är tre motorer som spelar in.

Snabbladdning ska vara möjlig i upp till 260 kW. Tesla Cybertruck bjuder på en hel del imponerande specifikationer. Bland annat ska den kunna lasta uppåt 1,6 ton, eller dra 6,3 ton.

Som alla Tesla har den imponerande acceleration, och den ”snabba” varianten ska klara 0-96 km/h på 2,9 sekunder. Inte illa för en stor pickup.

Specifikationer Cybertruck

ModellRäckvidd (EPA)0-96 km/hLastviktDragkapacitetPris
RWD402 km6,5s1585kg3400kg$39 980
Dual Motor AWD482 km4,5s1585kg4500kg$49 980
Tri Motor AWD805 km2,9s1585kg6350kg$69 980

Cybertruck kan förhandsbokas från och med idag, reservationsavgiften är 1 000kr. Produktion ska starta 2022, uppger Tesla. (Förhandsbokar gör du på Teslas hemsida här)

Adaptiv luftfjädring underlättar lastning

Elbilen är utrustad med adaptiv luftfjädring, vilket anpassar sig efter terräng och körning. När du sänker lastluckan bak sänker sig bland annat pickupen för att underlätta lastning, något som tydligt syns i bilden ovanför.

Markfrigången är upp till 46 centimeter, när luftfjädringen fått sträcka ut sig ordentligt. Den klarar även att ge sig på sluttningar på 35°, och lämna sluttningar på 28° utan att skrapa i underredet.

Tesla överraskar också med en fyrhjuling

Tesla presenterades också en fyrhjuling i slutet på presentationen, som en liten överraskning. Den eldrivna fyrhjuling får bland annat plats på flaket på Tesla Cybertruck. Vi hoppas på tekniska detaljer snart även på denna skapelse.

Avskalad interiör

Interiören är avskalad, precis som så vi vant oss vid från Tesla i och med Model 3. Cybertruck tar en lite hårdare och tuffare inriktning. Glastaket ger ljus till kupén.

Filmer gav Elon inspiration

Inspirationen till den här designen säger sig Elon Musk ha fått från filmer. Bland annat från James Bond-filmen ”The Spy Who Loved Me”.

Uppdatering: Första åkturen i Tesla Cybertruck

Spola fram till ungefär 13 minuter och 10 sekunder.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.