Tesla ansöker om att få bygga en miljon elbilar i Berlin

Under de senaste fem månaderna har Tesla Gigafactory i Berlin dubblat produktionstempot av Tesla Model Y från 2000 bilar i veckan till 4000. Ambitionen är så klart att fortsätta skala upp produktionen.

Tesla har tillstånd att producera upp till 500 000 bilar om året, motsvarande strax under 10 000 i veckan. Nu kommer uppgifter från lokaltidningen RBB24 om att Tesla siktar betydligt högre än så.

De lokala myndigheterna i Brandenburg har fått in en förfrågan från Tesla om att bygga ut fabriken. I en ansökan framgår det att Tesla vill skala upp produktionen till en miljon bilar om året.

En känslig fråga kring bygget av Teslas fabrik har varit vattenförsörjningen. Kritiker menar att det inte finns tillräckligt med färskvatten för att försörja Teslas anläggning och produktion. Här är Tesla dock tydliga.

Tesla ska ha ”optimerat planerings- och produktionsprocesser på ett sådant sätt att de mängder färskvatten som Tesla tidigare tillåtits använda är tillräckliga för expansionen”. Detta ska Tesla klara av genom en större återanvändning av avloppsvatten som genereras under produktionen, heter det.

Om Tesla får tillstånd att producera en miljon bilar om året vid anläggningen skulle det innebära en veckovolym på nästan 20 000 bilar. En femdubbling mot dagens produktionstempo.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.