Tata Motors visar nya konceptet Avinya med globala ambitioner – en kopia av Audi Urbansphere?

För knappt en månad sedan visade indiska Tata Motors upp sitt produktionsnära Tata Curvv och andra generationens elbilsplattform. På tur står ännu ett koncept på elbil men denna gången med tredje generationens elbilsplattform från den indiska tillverkaren.

Konceptet Tata Avinya ska samla det bästa från en kombi, suv och minibuss i en och samma premiumbil. Rejält med utrymme och stora dörröppningar ska bjuda in till den lugna interiören.

Trots att man tagit fram en premiummodell i det större segmentet så är målet att elbilen ska bli tillgänglig för majoriteten av kunderna som är i behov av en större elbil.

– Green Mobility är kärnan i Tata Passenger Electric Mobility, och AVINYA-konceptet är den perfekta återspeglingen av vad företaget står för. En skapelse som inte bara kommer att påskynda införandet av elbilar utan också leda denna rörelse, säger Natarajan Chandrasekaran, ordförande för Tata Motors.

Genom mottot ”minimera, maximera och optimera” ska man hålla kostnaderna nere. Till drivlinan har man valt lättviktsmaterial vilket ska sänka vikten och öka effektiviteten. Vi får däremot inte några detaljer om batteristorlek eller räckvidd.

Klart är dock att Tata har som mål ett erbjuda världsledande snabbladdning i nya Avinya. Genom att snabbladda i 30 minuter ska bilen få upp till 500 kilometer i räckvidd. Den planerade lanseringen av den produktionsklara Avinya är satt till 2025.

Tata Motors berättar också att det är den tredje generationens elbilsplattform som ska göra Tata Motors till en global spelare. Men om det är Avinya som blir den första globala modellen framkommer inte.

– Vi är övertygade om att vi under de kommande åren kommer att göra en större och hållbar inverkan inte bara i Indien utan också globalt, avslutar Natarajan Chandrasekaran.

Påminner om Audi-koncept

Konceptet påminner en hel del om ett annat koncept som Audi nyligen visade upp – konceptet Urbanspehere. Audis vision av en självkörande elbil framtagen för världens megastäder.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.