Taigas eldrivna snöskotrar kommer till Europa – SkiStar i Sälen först ut

Kanadensiska Taiga Motors som tillverkar elektriska terrängfordon lanserar nu sina snöskotrar i Europa. Intåget in i Europa uppmärksammades i Sälen i ett samarbete med SkiStar.

De första europeiska leveranserna är en viktig milstolpe för märkets expansion på den globala marknaden. En resa som inleddes med ”att elektrifiera ett av de mest utmanande fordonen i terrängsegmentet – snöskotern”.

– Sverige fortsätter att vara en global pionjär inom elektrifiering och hållbara lösningar. Det var ett naturligt beslut för oss att debutera vår snöskoter Nomad i Europa tillsammans med SkiStar i Sälen, säger Taigas vd Sam Bruneau.  

Snöskotern Nomad är världens första serietillverkade eldrivna snöskoter. Standardmodellen har en motor på 67 kW (90 hk) och en räckvidd på upp till 100 kilometer på en laddning.

– Vi ser fram emot att kunna tillhandahålla en elsnöskoter som inte kompromissar med prestanda. Samtidigt som man tar hänsyn till miljön och minskad klimatpåverkan, fortsätter Sam Bruneau.  

SkiStar satsar på minskat klimatavtryck

SkiStar har ett stort fokus på hållbarhet och har tidigare gjort satsningar på eldrift. Bland annat genom stora utbyggnader av laddinfrastruktur för elbilar vid sina anläggningar. Målet är att uppnå nettonoll i klimatavtryck från den operativa driften senast 2030 och de eldrivna skotrarna blir en viktig del av målet.

– Att värna om den unika fjällmiljön som SkiStar verkar i är grundläggande för en hållbar utveckling av vår verksamhet. Vi såg tidigt att Taiga kommit långt inom segmentet terrängfordon och det känns bra att de nu kan introducera sina elsnöskotrar hos oss på SkiStar, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar.

– Låga utsläpp, bra prestanda och en enorm minskning av snöskotrarnas miljö- och klimatpåverkan har gjort att vi valt Taigas eldrivna snöskotrar för användning av bland annat vår skidpatrull och för andra verksamheter, fortsätter Fanny Sjödin.

Priset för Taiga Nomad uppskattas till ungefär 166 000 kronor, plus skatt och andra avgifter i samband med import.

I klippet nedanför kan du se hur det såg ut när amerikanska skidorten Bolton Valley Ski Resort tog emot sina första elsnöskotrar av modellen Nomad:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.