Sveriges stora center för utveckling av elbilar har öppnat i Göteborg

Nu har testanläggningen SEEL invigts i Säve i Göteborg. Här ska företag, universitet och forskningsinstitut kunna utveckla, forska kring och testa teknik som elmotorer, batterier och fordon.

Det hela är en miljardsatsning backad av staten, företag, Chalmers och Rise. Målet bakom den viktiga anläggningen är att ge Sverige en ledande ställning inom elektrifiering.

– Sverige har en stolt tradition inom fordonssektorn och med SEEL stärker vi landets konkurrenskraft ytterligare. Den testning och forskning som bedrivs här kommer att ha en avgörande plats för övergången till ett elektrifierat transportsystem, sa Ebba Busch, energi- och näringsminister som medverkade under invigningen.

SEEL är Sveriges testbädd för elektromobilitet och ingår i den europeiska satsningen IPCEI Batteries. Där ingår också motsvarande centren med företag från Belgien, Finland, Frankrike, Italien, Polen och Tyskland. Testbädden i Säve är öppen för företag från hela Europa och övriga världen där de kan bedriva sin forskning och utveckling.

– Rise styrka är att samla aktörer för att kraftsamla och driva forskning och utveckling i världsklass. Hos SEEL möts industrin och forskningen för att accelerera omställningen inom elektrifiering och stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft, säger Pia Sandvik, VD RISE.

Seel spelar en särskilt viktig roll för Sveriges inhemska transportsektor vilket inkluderar CEVT, Scania, Volvo Cars och Volvo Group. De är alla aktiva partners i samarbetet och kommer att bedriva utveckling vid totalt tre Seel-anläggningar. Utöver den i Göteborg invigs också en anläggning i Nykvarn och en i Borås under september.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.