Sveriges nya laddningsnätverk Nima Energy har öppnat sin första station

Idag invigde Malmöbaserade Nima Energy sin första av många planerade snabbladdningsstationer i Sverige. Målet är att bygga 1250 snabbladdningspunkter inom tre år.

Den nya stationen belägen utmed E4:an och norra infarten till Skilingaryd har tre snabbladdare med sex laddpunkter och en effekt på upp till 400 kW. Senare i veckan öppnar Nima också en station vid trafikplats Vä utanför Kristianstad och en i Munkedal.

– Vi kommer att ha det största nätverket av 300 till 400 kW laddare efter våra öppningar senare i veckan, berättar Marcus Landelin, VD för Nima Energy.

Även om stationen i Skillingaryd är utformad för att passa tung trafik så är den också öppen personbilar. Nima kommer att fokusera på både snabbladdning i städer och utmed de större vägarna. Koncepten har Nima döpt till City respektive Highway.

snabbladdningsnätverk

– Vi tror på att leverera en bra laddningsupplevelse och stora stationer ökar sannolikheten för det. Vi ser gärna också större laddhubbar, med fler operatörer. Det lockar till sig kunder. Folk vill ladda där de med stor säkerhet vet att de kan få en bra laddningsupplevelse, förklarade Marcus Landelin.

Hittar effekten i städerna

City-konceptet är också intressant. Snabbladdning är ofta en brist i storstäder, och en nödvändighet för boende utan tillgång till laddning hemma. Ofta är det svårigheten att få fram effekten som gör att utbyggnaden av snabbladdare går långsamt.

Nima Energy kommer att öppna flera stationer i Stockholm under det kommande året. De två första ska öppna redan i januari.

– Vi trodde på cityladdning redan 2020 men alla satsade på destinationsladdning. Vi har ett förflutet i energibranschen, och vet var effekten finns. Det är så vi kan öppna stationer även i storstäderna, förklarade Marcus Landelin om utmaningen.

Omställningen är viktig och anledningen till att Nima Energy nu tagit klivit in på snabbladdning.

– Ska vi få detta att fungera behöver vi också snabba laddare längs våra publika vägar, utöver hemma och på arbetet, sa Marcus Landelin under invigningen.

Enkelt att betala

Nima Energy vill också göra det enkelt att betala vid laddningsstationerna. Företaget kommer erbjuda kortbetalning genom en fysisk kortterminal eller betalning via Nimas egna app. Genom appen kan man dessutom aktivera Autocharge, för att göra laddningen ännu enklare. Priset är i skrivande stund 4,50 kr/kWh och gäller oavsett betalmetod.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.