Sverigepremiär: Elbilen Lexus RZ 450e kostar från 759 900 kronor

Lexus RZ450e hade premiären förra året men först nu kommer den till Sverige. Med det är också de svenska priserna klara. Lexus RZ 450e kommer att kosta från 759 900 kronor i Sverige. Sverigepremiären är planerad till 15 april.

Modellen bygger på Toyota-koncernens elbilsplattform E-TNGA. Batteriet på 71,4 kWh sitter integrerat i chassit vilket ska ge en ökad komfort och stabilitet. Räckvidden på en laddning är upp till 400 kilometer.

Särskilt i fokus står Lexus fyrhjulsdriftsystem Direct4 som använder en serie sensorer för att kontinuerligt balanserar fästet på alla fyra hjulen. Drivkraften kommer från två motorer. En fram på 150 kW och en bak på 80 kW. Tillsammans producerar de 230 kW (313 hk).

Vid AC-laddning är det möjligt at ladda med upp till 11 kW. Lexus specificerar inte kapacitet på snabbladdningen men att ladda upp till 80 procent ska ta runt 30 minuter.

Storleksmässigt mäter RZ 450e 4805 mm på längden med en hjulbas på 2850 mm. Bredden är 1895 mm och höjden 1635 mm. Det gör den marginellt större än en Volkswagen ID.4.

Rymlig och öppen interiör

Lexus har genom RZ 450e försökt skapa en rymlig och öppen interiör. Instrumentbrädans utformning har gjorts särskilt tunn och ska både ge mer utrymme men också bidra till den öppna känslan. Som ett extra tillval finns också ett panorama glastak.

Förarinformation, underhållning, navigering, luftkonditionering och fordonsinställningar görs via en 14-tums pekskärm monterad på mitten av instrumentpanelen. Infotainmentsystemet Lexus Link är uppkopplat och inkluderar allt från reseplanerare till mediaspelare. Apple CarPlay och Android Auto är standard.

För att bättre hushålla med energin använder Lexus RS 450e bland annat infravärme för att värma upp passageraren. Det ska minska energianvändningen med åtta procent. Infravärmen är både snabbare än sin luftburna motsvarighet, minskar luftdraget och är helt tyst.

En radar och en serie kameror skapar ett bra säkerhetsskydd. Här finns allt från kollisionsvarnare, adaptiv farthållare, filhållningssystem samt autoparkering och dödavinkelvarnare. Lexus RZ 450e har också förarövervakning, och om föraren inte ger någon respons gör bilen själv ett kontrollerat stopp.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.