Svenskdesignade elbilen Zeekr 001 firar 20 000 levererade exemplar

När svenskdesignade konceptet Lynk & Co Zero såg dagens ljus för ungefär två år sedan väckte det stort intresse. Det vi såg var en läcker, sportig och eldriven halvkombi.

Modellen introducerades sedan på den kinesiska marknaden under ett nytt varumärke och namn som Zeekr 001. De första bilarna rullade av produktionslinan under förra hösten med ett varmt mottagande i Kina.

Nu firar Zeekr 20 000 leverade exemplar av modellen. Tidigare har Zeekr kommunicerat ett mål om att leverera 70 000 bilar innan året är slut och för att nå dit behöver Zeekr öka sin volymer under de kommande månaderna.

Om modellen kommer till Sverige är inte bekräftat officiellt. Zeekr, som varumärke, har ”globala ambitioner”, men vad det innebär mer konkret är inte definierat. Enligt uppgifter i CNEVPost planerar Zeekr att introducera 001 i Europa i början av 2023.

Zeekr 001 kommer i tre olika utföranden och bygger på Geelys SEA-plattform. Den kraftfullaste fyrhjulsdrivna varianten levererar genom två motorer en total effekt på 400 kW vilket tar bilen från 0–100km/h på 3,8 sekunder. Det stora batteriet på 100 kWh ska ge 606 km i räckvidd, enligt Kinas generösa körcykel NEDC. Som alternativ finns också AWD-versionen med ett mindre batteri på 86 kWh och en räckvidd på 525 km (NEDC).

Vill man prioritera räckvidd ska man istället satsa på den bakhjulsdrivna varianten som kan leverera upp till 712 km i (NEDC) räckvidd. Denna varianten får en motor med en effekt på 200 kW och tar bilen från noll till 100 km/h på 6,9 sekunder.

Zeekr 001 snabbladdar också snabbt med en effekt på upp till 360 kW vilket ska ge ett fullt batteri på under 30 minuter. Bland andra detaljer nämns justerbara luftfjädringar och generöst lastutrymme som ska kunna stuva undan 2 114 liter.

Zeekr ska växa

Zeekr planerar också att utöka sin portfölj under 2022. Under året ska man nämligen lansera en MPV, en större skåpbil. Om det är den modell som Zeekr utvecklat i samarbete med Waymo som det syftas på eller något helt nytt framgår inte.

Till 2025 är målet att producera 100 000 bilar årligen och erbjuda fem modeller.

Pressbild: Geely
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.