Svenskarna har stort förtroende för elbilar från Volvo och Tesla

Pressbild: Kvdbil.

Sifo har på uppdrag av Kvdbil genomfört en undersökning om elbilar och för vilka bilmärke svenskarnas känner störst förtroende för när det kommer till just elbilar. Det är ett jämnt lopp i toppen.

I undersökningen svarade 19,8 procent att de känner mest förtroende för Volvo medan 18,9 procent valde Tesla. En del kanske förväntade sig att marknadsledande Tesla skulle ligga i absoluta toppen och långt före Volvo, noterar Kvdbil.

Att Volvo är det märke som flest känner förtroende för tror försäljningschefen Daniel Odsberg beror på att det är det märke vi svenskar länge förknippat med trygghet, säkerhet och driftsäkerhet.

– Volvo har varit synonymt med bilar av hög kvalitet i nästan hundra år. Nu förväntar sig många att de ska hålla samma standard även när det gäller elbilar, säger Daniel Odsberg.

Efter Volvo och Tesla kommer Volkswagen och Toyota på delad tredjeplats med 12 procent. Polestar följer med 10 procent och Kia med 9 procent strax däreter. Därefter är det ett litet större hopp ner till listans nästa modeller som består av de tyska premiummärkena.

Bilmärkena som leder förtroendeligan för elbilar

1. Volvo (20 %)
2. Tesla (19 %)
3. Volkswagen (12 %)
3. Toyota (12 %)
5. Polestar (10 %)
6. Kia (9 %)
7. BMW (4 %)
8. Audi (3 %)
8. Mercedes Benz (3 %)
10. Skoda (2 %)

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 4–8 januari 2024. Totalt intervjuades 1316 personer i åldern 18-79 år, varav 1055 med tillgång till bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.