Svenska Ferroamp demonstrerar framgångsrikt V2G – elbil stöttar elnätet i test

Ferroamps grundare Björn Jernström. Foto: Johan Marklund.

Dubbelriktad laddning i form av V2G (vehicle-to-grid) och V2H (vehicle-to-home) öppnar upp för många möjligheter, vilket kan gynna elbilsägare, men också ha en viktig bidragande roll i att stötta det svenska elnätet.

Men för att tekniken ska få ett genomslag krävs ett smidigt sätt för att kombinera användning av batteriet med möjligheten att sälja olika tjänster mot elnätet. Den tekniska lösningen för detta visades under måndagen upp av Ferroamp och Varberg Energi.

– Potentialen för att stabilisera elnätet med hjälp av elbilsbatterier är enorm. Genom att kombinera olika nyttor blir det även attraktivt för elbilsägarna. Med den här lösningen blir elbilen en naturlig del av det smarta hemmet, säger Björn Jernström, grundare av Ferroamp.

I februari lanserade Ferroamp den dubbelriktade elbilsladdaren Ferroamp V2X och sedan 2023 samarbetar företaget med Varberg Energi i utvecklingen av smarta energitjänster.

Ferroamp ser en parkerad elbil som en resurs i en fastighet där den kan vara med för att exempelvis tillfälligt kapa effekttoppar. Genom samarbete med energibolag blir det dessutom möjligt att koppla upp elbilen mot flera olika energimarknader.

Redan idag skulle den svenska elbilsflottan genom V2G-tjänster kunna vara med och påverka omkring 15 procent av elanvändningen under topplasttimmen.

Under en demonstration kopplades Ferroamps laddare till företagets växelriktare EnergyHub i en villa i Täby. Hela systemet kopplades sedan upp till Varberg Energis plattform X2X. Elbilsladdaren kommer sedan, beroende på vad som för tillfället är mest lönsamt, att växla mellan att optimera elanvändningen i fastigheten och att bidra med kapacitet på olika energimarknader.

– Det vi talar om nu är bara första steget. Vi arbetar för fullt med lösningar för företag, fordonstillverkare, fastighetsägare och industrier, säger Mats Balkö, chef för innovation och hållbarhet på Varbergs Energi.

Det som nu återstår är att få lösningen godkänd av Svenska kraftnät och att biltillverkarna implementerar standardprotokollet ISO 15118-20 och tillåter att bilarna laddas ur.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.