Svenska Einride får köra el-lastbil utan förare i USA

Svenska Einride som utvecklat förarlösa och eldrivna lastbilar har fått tillstånd att köra i USA. Godkännandet från amerikanska trafikmyndigheten NHTSA innebär att företagets lastbil Einride Pod nu får köra på publika vägar.

Det är en viktig milstolpe för företaget som nu kan demonstrera sin teknik i samarbete med vitvaruföretaget GE Applicances. Einride Pod kräver ingen förare ombord. Istället övervakar en chaufför som sitter på distans transporterna.

– Det här är en typ av fordon som aldrig tidigare har setts på amerikanska vägar och innebär en stor milstolpe och vändpunkt för framtiden inom transportindustrin, säger Robert Falck, VD och grundare på Einride.

– Vi vet att den autonoma och elektriska tekniken i vår pod inte bara kommer att revolutionera transporterna utan också skapa tusentals jobb och hjälpa USA att förbli konkurrenskraftig, fortsätter Robert.

2019 blev Einride det första företaget i världen att köra sina fjärrstyrda transporter på allmänna vägar. Då i Jönköping i samarbete med DB Schenker.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.