Svenska bilköpare väljer helst elbil framför laddhybrider

Foto: Kindel Media, via Pexels.

Svenska bilköpare utmärker sig som starka kandidater till att köpa elbilar. Det visar en global undersökning genomförd av EY. Undersökningen visar att 52 procent av svenska bilköpare tänker byta till en laddbar bil när det är dags att byta bil.

Bland de som planerar ett köpa en helelektrisk elbil är siffran 21 procent. Det är en rejäl ökning från året innan. Då svarade endast 6 procent att de planerade att köpa en elbil.

Intresset för elbilar i Sverige är större än genomsnittet globalt och Sverige placerar sig på en sjundeplats på den skalan. Bland anledningarna till att köpa elbil anger man miljöhänsyn, ökade kostnader för bilar med förbränningsmotorer, lockande statliga incitament och lägre driftskostnader. Elbilar har också fått längre räckvidd vilket gjort dem mer attraktiva.

– Allt fler vill att deras nästa bil är en elbil. Vi ser att i Europa är det enligt undersökningen Italien, Spanien och Norge som har störst intresse för att köpa elbilar. Bland de undersökta länderna är Sverige sjua globalt när det kommer till andel bilköpare som tänker köpa en helelektrisk bil, säger Martin Cardell, globalt mobility-ansvarig på EY.

Intresset för att köpa elbil i Sverige

– En orsak till att många överväger en elbil är de stigande globala gaspriserna, men miljöhänsyn är fortfarande högst upp på listan över drivkrafter. Konsumenterna blir allt mer socialt och miljömässigt medvetna och de är villiga att betala för att uppfylla sina miljökrav. Det är nu upp till branschen att möta denna efterfrågan, berättar Martin Cardell.

Topp 5 anledningar för att köpa en elbil

1. Miljöhänsyn
2. Ökade kostnader för bilar med förbränningsmotor
3. Statliga incitament för elbilar
4. Lägre kostnad för ägandet
5. Elbilar har nu längre räckvidd

Källa: EY

Topp 5 orsaker till att inte köpa en elbil

1. Brist på laddstationer i staden eller under resvägen
2. Räckviddsångest
3. Kostnaden
4. Avsaknad av lämplig laddningsinfrastruktur för hem/arbete
5. Laddning/driftskostnad

Källa: EY

Laddningsbeteenden

Undersökningen har också tittat på laddningsbeteendet hos elbilsägare. Sverige är i topp bland länderna i studien över hur ofta bilen laddas hemma.

Det är bara Sydkorea som är före när det kommer till frekvens för laddning vid hemmet och Norge på en tredjeplats. I Sverige laddar 39 procent av elbilsägarna varje dag, jämfört med det globala genomsnittet som är 26 procent. 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.