Suzuki visar plan på fem elbilar för Europa – och el-motorcyklar

För två veckor sedan visade Suzuki upp planerna på sin första elbil. Då fick vi se konceptet Suzuki EVX med planerad lansering till 2025. Komplett med fyrhjulsdrift, ett batteri på 60 kWh och en räckvidd på 550 kilometer.

Nu har Suzuki också presenterat en betydligt mer omfattande plan framåt i skiftet till elbilar. Fram till 2030 ska Suzuki lansera sex elbilar i Japan, fem elbilar i Europa och sex elbilar i Indien. Dessutom ska man lansera åtta eldrivna motorcyklar globalt.

Totalt ska Suzuki investera motsvarande 160 miljarder kronor i elektriferingsrelaterade investeringar varav motsvarande 40 miljarder kronor i batteriinvesteringar fram till 2030. Investeringarna inkluderar bland annat också bygget av en egen batterifabrik.

Till 2030 räknar Suzuki med att nå en elbilsandel av sina totala bilförsäljning på 20 procent i Japan, 80 procent i Europa och 15 procent i Indien.

Satsningen i Europa inkluderar fem modeller som täcker in allt från en större suv till mindre elbilar i B-segmentet. Den första modellen ska lanseras 2024.

Planerna inkluderar en kompakt och liten modell i B-segmentet.

En elbil som skulle kunna vara en mellanstor crossover.

En mer klassisk terränggående Suzuki-modell som påminner om Suzuki Jimny.

Samt en större crossover-modell.

Och sist men inte minst också en större SUV.

Utöver planerna på elbilar kommer Suzuki också lansera sex stycken eldrivna motorcyklar för den globala marknaden. Av presentationen att döma rör det sig om åtta motorcyklar i flera olika segment och storlekar.

Den första eldrivna motorcykeln ska komma 2024. Till 2030 räknar Suzuki att nå en global andel på 25 procent eldrivna motorcyklar.

Satsningen på elektrifiering inkluderar också Suzukis sortiment av utombordare till båtar. Här räknar man med att introducera fem helt eldrivna utombordare till 2030, och där fem procent av försäljningen är eldriven. Även här ska den första el-utombordaren komma nästa år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.